17 jun 2016 11:29

Rundvlees 28 % duurder dan in 2005

Toch blijven rundveehouders weinig rendabel

Brussel, 17 juni 2016 – Ondanks een sterke prijsstijging van rundvlees in de winkel, blijft de sector het moeilijk hebben. Daarnaast blijken Belgen ook bijna een kwart minder rundvlees te eten dan in 2008. Dat blijkt uit een studie van de rundvleessector door de FOD Economie.


Stijgende prijs en dalende consumptie van rundvlees
De Belgische consumptieprijs van rundvlees steeg de afgelopen jaren voortdurend, met een stijging van 28 % sinds 2005. Frankrijk kende een vergelijkbaar verloop van de prijs. In Duitsland is de consumptieprijs voor rundvlees sterker toegenomen dan in België (+ 36,1 %), in Nederland minder (+ 17,5 %).
De Belgische consument eet thuis minder vlees. Zo kocht hij in 2014 gemiddeld nog maar 31 kg vlees, terwijl dit in 2008 nog 35 kg was (- 11,2 %). De consumptie van rundvlees heeft deze negatieve trend gevolgd en de daling was zelfs nog meer uitgesproken. In 2014 kocht de Belg gemiddeld 5 kg rundvlees, een daling met 22,7 % tegenover 2008.
 

Rendabiliteit van de sector blijft onder druk staan
Uit de studie van de FOD Economie blijken vooral de rundveehouders en de veevoederindustrie het moeilijk te hebben in de rundvleeskolom. De detailhandel is de meeste rendabele schakel. De rendabiliteit van de slachthuizen en uitsnijderijen situeerde zich tussen deze van de detailhandel en de veevoederindustrie.
In 2014 waren er nog 21.147 rundveehouders, dat waren er 45 % minder dan in 2000. Ondanks deze toenemende concentratie in de rundveehouderij, blijft de rendabiliteit van de rundveehouder onder druk staan. “De voornaamste reden hiervoor zijn de dalende opbrengstprijzen voor runderkarkassen van de afgelopen jaren. Gelukkig daalden de voederkosten ook”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie.
De bedrijfsmarges in de veevoederindustrie zijn eerder beperkt. De jaarlijkse gemiddelde nettobedrijfsmarge in de periode 2008-2014 ligt ruim beneden het gemiddelde van de voedingsindustrie: 1,2 % in de veevoederindustrie ten opzichte van 3,1 % in de voedingsindustrie.
 

Andere opvallende resultaten van de studie
- In 2015 werden 872.548 runderen geslacht, wat het hoogste aantal runderslachtingen van de afgelopen 12 jaar is.
- In 2014 werd voor bijna 738 miljoen euro aan levende runderen en rundvlees uitgevoerd, wat een toename is van bijna 19 % ten opzichte van 2008. Dit is toe te schrijven aan de toename van de uitvoer van vers en ingevroren rundvlees (+ 24,2 %).
- In de periode 2010-2014 was de productiewaarde van rundvlees, gemiddeld 1,1 miljard euro, goed voor 14 % van de totale productiewaarde van de Belgische landbouw.

Link naar de volledige studie
http://economie.fgov.be/nl/modules/publications/analyses_studies/etude_filiere_bovine_-_mai_2016.jsp